INHOUD PAGINA  
     
  
 
     
  
THEMA PAGINA'S  
     

www.vonscheven.net

Toetsenbord Problemen

Algemeen

Er zijn verschillende soorten toetsenborden. Het meest gebruikte type is het QWERTY - toetsenbord. (qwerty zijn de eerste 6 letters) Sommige toetsenborden bevatten een Windows-symbool, functietoetsen enz. Op andere toetsenborden zitten de speciale tekens op een andere plaats enz. Het zomaar verwisselen van een toetsenbord kan dus soms tot onverwachte problemen leiden.

Naast het toetsenbord is er ook nog een verschil in de wijze waarop Nederlanders en Amerikanen datums en getallen noteren:


Het toetsenbord reageert niet (goed)


Als het toetsenbord niet reageert, kijk dan eerst of de lampjes van num-lock, caps-lock en scroll-lock het doen. (De toets num-lock zit boven de het nummergedeelte)) Als deze lampjes het doen, maar de computer reageert niet op het toetsenbord (ook niet op Ctrl-Alt-Del of op Alt-Tab), dan zal in de meeste gevallen de computer zijn vastgelopen. Herstarten van de computer zal in die gevallen meestal het probleem oplossen.

Branden de lampjes niet, (ook niet bij het opstarten), dan zal het toetsenbord  niet goed aangesloten zijn of er is een draadbreuk. Heeft u een draadloos toetsenbord, dan zullen waarschijnlijk de batterijen leeg zijn.

Een andere mogelijkheid is, dat er kortsluiting in het toetsenbord is ontstaan door bijv. een nietje of een paperclip die langs een toets is gevallen. Zo'n nietje hoort u bewegen, als u het toetsenbord schudt. (Verwijder het nietje of de paperclip, door voorzichtig een toets te verwijderen; het toetsenbord op z'n kop te houden en zodanig te schudden, dat het nietje eruit valt. (Een werkje voor geduldige personen)

Als u bij het opstarten een keyboard-error krijgt, dan kan het aan het toetsenbord liggen. Een mogelijkheid is bijvoorbeeld, dat de aansluiting niet meer goed is. (een afgebroken pootje). Het kan echter ook zijn, dat u een ander apparaat verkeerd heeft aangesloten. (bijvoorbeeld een koptelefoon)

Voor de hand liggende zaken

Als u iets op het toetsenbord legt (bijv. een boek), krijgt u meestal repeterende pieptonen te horen. Verwijder het voorwerp en het gepiep is over. Soms is de computer echter vastgelopen.

Koffie met suiker (of frisdrank) is in de meeste gevallen fataal voor een toetsenbord. De toetsen gaan door de suiker aan het toetsenbord kleven, waardoor er op een gegeven ogenblik verschillende toetsen tegelijk zijn ingedrukt.

Een toetsenbord dat is aangesloten op een andere computer heeft wel brandende lampjes, maar "doet niks" (Hij doet wel wat, maar dan op de andere pc). Dit valt meestal onder de rubriek grappige collega's.

Wiebelt het toetsenbord, kijk dan naar de onderkant. Veel toetsenborden hebben links en rechts een pootje dat inklapbaar is. Als ťťn pootje is uitgeklapt en een ander niet, dan heb je een wiebelend toetsenbord.

Voorkom RSI

Om RSI-klachten te voorkomen is het belangrijk, dat uw onderarm kan rusten op het bureau. Ga daarom met uw buik tegen de bureaurand aanzitten.  Computermeubels  met een uitschuifbaar toetsenbord zien er leuk uit, maar zijn m.i. niet geschikt om veel mee te werken, omdat uw armen niet kunnen rusten. Als u uw armen moet optillen, gebruikt u hiervoor uw schouders en krijgt u daardoor mogelijk last van uw nek.

Zachte gel-kussentjes knellen uw aderen af en zorgen voor een te hoge polsstand. Ik geloof niet dat dit soort kussentjes RSI voorkomen.

Ga beslist recht voor de computer zitten en zet het beeldscherm op de juiste ooghoogte. Een scheve zit veroorzaakt rug en nekklachten.  RSI krijgt u niet ineens; dit soort klachten ontstaan langzaam en verergeren zich. Luister dus naar uw lichaam; voelt de houding niet goed, dan is hij ook niet goed!

Verkeerde letters

Krijgt u wel tekens op het scherm, maar komen deze niet overeen met de toetsen, dan heeft u mischien de combinatie Ctrl-shift ingedrukt. Doe dit nog een keer en het is weer normaal.

Hou er ook rekening mee, dat Belgische toetsenborden beginnen met AZERTY en Nederlandse toetsenborden met QWERTY. Typt u een Q en krijgt u een A, dan heeft u bij de landinstellingen een verkeerd toetsenbord gekozen. Als de computer tekens niet herkent, dan krijgt u meestal blokjes te zien.

Aansluiting probleem

Heeft u een oud toetsenbord, dat niet met USB werkt, dan kunt u bij de vakhandel een verloopstekkertje kopen. Soms zit dit ook bij een nieuw toetsenbord. Als alternatief kunt u ook naar de kringloopwinkel gaan, voor een ouderwets gebruikt toetsenbord.
 
     
Inhoud Pagina
Algemeen
Het toetsenbord reageert niet (goed)
Voor de hand liggende zaken
Voorkom RSI
Verkeerde letters
Aansluiting probleem
Klik op de pijl om naar de bovenkant van de pagina te gaan
Thema pagina's
Ctrl-?
Lettercodes
Klik op de pijl om naar de bovenkant van de pagina te gaan
Valid HTML 4.01!