INHOUD PAGINA  
     
  
 
     
  
THEMA PAGINA'S  
     

www.vonscheven.net

Startpagina Peru

Disclaimer

Ik ben in 1999 naar Peru geweest; de informatie op deze pagina kan dus wat achterhaald zijn. Daarnaast ben ik op vakantie geweest en alle informatie is dus niet wetenschappelijk onderbouwd, maar gebaseerd op eigen bevindingen.

Algemene informatie

Peru is een arm land met een rijke historie. De Inca's hebben grote bouwwerken neergezet, maar ook voor de komst van de Inca's waren er al vergevorderde beschavingen. De spanjaarden hebben  veel vernield en met name veel goud geroofd, maar aan de andere kant hebben ze ook diverse mooie kerken e.d. neergezet. Wie geÔnteresseerd is in geschiedenis en cultuur kan in Peru zijn hart ophalen.

Taal

In Peru spreekt men spaans; alleen in hotels en de betere lokaties wordt ook wel  engels gesproken.

Volksaard

Het is duidelijk aan het uiterlijk te zien dat Peruanen afstammen van de indianen. Peruanen hebben ook een heel ander karakter dan de mensen in de CaraÔben. Zijn de mensen in de CaraÔben luidruchtig, vrolijk (en ook een beetje lui), in Peru zijn de mensen stiller en serieuzer, maar wel vriendelijk.

Criminaliteit en drugs

Peru is een arm land en het is daarom gewoon nodig om in de grotere steden op je spullen te letten. Sommige gedeeltes van Lima schijnen zelfs gevaarlijk te zijn voor toeristen. In het reisgezelschap van 15 personen is een Belg bestolen van zijn portemonaie,  maar hij had deze dan ook in zijn achterzak zitten toen hij op de markt liep. Toen deze Belg aangifte deed op het politiebureau, was er een man aanwezig, die voorstelde om voor 10 dollar de portemonaie van de man te zoeken. De politie adviseerde de Belg hierop in te gaan, en even later kreeg de Belg zijn (lege) portemonaie terug, maar wel inclusief rijbewijs, betaalpasjes e.d. Toen ik op een pleintje liep, griste een persoon op een mountainbike mijn cap van mijn hoofd. Toen ik vervolgens luidkeels de achtervolging inzette, druk wijzend naar de dief, besloot deze  na enkele tientallen meters de cap maar gauw weg te gooien en snel weg te rijden. Ik ben dus niet bestolen in Peru, maar het scheelde niet veel!  (Diezelfde dag liet ik overigens wel dezelfde cap achter in de bus.)

In Peru wordt op veel plaatsen coca verbouwd. Het kauwen op cocabladeren helpt tegen hoogteziekte en er kan ook thee van worden gemaakt.  (Het kauwen op cocabladeren is overigens niet verslavend; cocabladeren zijn geen drugs.) Van cocabladeren kan cocaÔne gemaakt worden en daarom mag de cocaplant niet zomaar door iedereen verbouwd worden. Het is in Peru voor zover ik weet niet verboden om cocabladeren te hebben om op te kauwen, maar het is vast verboden om deze cocabladeren naar Nederland uit te voeren....

Hoogteziekte

In Peru zijn veel interessante plaatsen die bijzonder hoog gelegen zijn (Het Titicacameer ligt bijvoorbeeld op 5 km hoogte) Door de hoogte is de lucht zeer ijl en kost ademhalen meer moeite. Hartpatienten, mensen met astma, of personen met een slechte fysieke gesteldheid raad ik beslist af om naar dit soort gebieden in Peru te gaan. Peruanen kauwen op cocabladeren om hoogteziekte tegen te gaan en ik geloof dat dit inderdaad wel iets helpt.

Muggen en malaria

In het regenwoud komt wel eens malaria voor; in de woestijn en Lima naar mijn weten niet. De gids in het regenwoud vertelde mij, dat malaria zich soms in een gebied voordoet, maar dat er soms ook jaren geen malaria heerst. Bij de GGD in Nederland wordt het gehele regenwoud van Zuid-Amerika als malaria gebied aangeduid. Volgens de GGD heerst dus zo'n beetje in heel Zuid-Amerika malaria. In werkelijkheid is het niet zozeer dat er overal in het regenwoud malaria heerst, maar meer dat overal in het regenwoud de zoekte kan optreden. Het is dus geval raadzaam om malariatabletten mee te nemen; of ze ook geslikt moeten worden is afhankelijk van of de ziekte zich in de regio voordoet.  In Nederland wordt standaard Lariam voorgeschreven. Omdat in krantenberichten heeft gestaan dat ca 10% van de gebruikers van Lariam psychische bijverschijnselen heeft, en de GGD geen ander middel wil voorschrijven, heb ik de Lariam niet geslikt, maar wel meegenomen. Toen de gids in het regenwoud vertelde, dat er (al jaren) geen malaria heerste, heb ik de week van mijn verblijf geen Lariam geslikt en ik heb ook geen malaria gekregen. Een en ander is een persoonlijke afweging geweest.

In het regenwoud komen muggen voor, dus het is aan te raden om hier rekening mee te houden. Persoonlijk heb ik veel plezier gehad van een junglebroek; muggen kunnen niet door deze stof heenprikken en de broek draagt licht en is niet te warm. Bij mijn eco-verblijf was een klamboe inclusief. Hoewel er niet veel ongedierte was en het eco-resort er keurig uitzag, is het toch verstandig om geen etenswaren open te laten en om kleding, tassen e.d. zoveel mogelijk op te hangen; torren, mieren enz. komen dan minder snel binnen.

Telefonie en internet

Openbare telefoons zijn bijna niet te vinden, maar internetcafe's vind je bijna in iedere stad in het centrum. Je zou verwachten dat zoiets moderns als internet in een ontwikkelingsland zeldzaam is, maar ik durf zondermeer te stellen dat er in Peru veel en veel meer internetcafes zijn dan in Nederland.

Traveller cheques

Helaas worden traveller cheques niet overal geaccepteerd. De ene bank accepteerd Thomas Cook, de andere American Expres en zelden worden ze allebei geaccepteerd. De wachttijden in een bank kunnen behoorlijk lang zijn. Geldautomaten zijn alleen in de grotere steden te vinden. In de duurdere winkels en restaurants kan vaak met creditcard betaald worden, met een 5%-10% opslag. Ook zijn er vaak wisselkantoren, waar geld omgewisseld kan worden.

Het verkeer

Mijn indruk is dat er redelijk rustig en oplettend wordt gereden. De wegen zijn niet geweldig en ook de de staat van de auto's is niet geweldig, maar echte wrakken (zoals in Venezuela) heb ik niet gezien. Bijna iedere automobilist heeft een taxi-plaatje in zijn auto om wat bij te kunnen verdienen, dus een taxi is snel gevonden.

Het weer

Het klimaat en het landschap zijn zeer divers: aan de kust vind je de woestijn; in het midden vind je het hooggebergte en de rest van het land bestaat uit regenwoud. De temperatuur en luchtvochtigheid is dus zeer afhankelijk van de regio waarin je je bevindt: in het hooggebergte is het aanmerkelijk kouder dan in het regenwoud of  in de woestijn.

(Hooggebergte:)

Click for Cuzco, Peru Forecast

(Kust)

Click for Lima, Peru Forecast

(Woestijn)

Click for Nazca, Peru Forecast

(Regenwoud)

Click for Puerto Maldonado, Peru Forecast

Ambassade Peru (in NL):

Nassauplein 4
2585 EA Den Haag 

Openingstijden 
maandag-vrijdag 09:00-13:00 en 15:00-17:00 
070-3653500 
070-3651929 
bron: www.minbuza.nl

Nederlandse Ambassade (in Peru):

Ambassade Lima
Website: www.nlgovlim.com
Paspoortuitgifte: Ja
Uitgifte NL-identiteitskaart: Nee
Ambassadeur: mr. P.W.A. Schellekens
Ambtsgebied: Peru

Adres:
Avenida Principal 190
Urb Sta Catalina
La Victoria

Postadres:
Casilla 71
Lima 100
Tel. +51-1-415 0660
In noodgevallen kunt u bellen met: +51-1-99094411 (24 uur per dag)
Fax +51-1-415 0689
E-mail: nlgovlim@terra.com.pe
bron: www.minbuza.nl
ambassade van Peru

Nederlandse consulaten

Nederlands consulaat Arequipa

Centro Comercial Cayma
Of. 36
Cayma, Arequipa
Tel. 00-51-54-251840/ 4958
Fax 00-51-54-945343
E-mail: lufthansaqp@planet.com.pe
Open: ma t/m vr van 08:30-17:00
Tijdsverschil (t.o.v. Nederland): -6
Paspoortuitgifte: Nee
Uitgifte NL-identiteitskaart: Nee
Hoofdpost: Ambassade Lima
Chef de Poste: mw. Connie Tubťe de Montesinos
Ressort: Arequipa, Moquegua en Tacna

Nederlands consulaat Cuzco

Av. Pardo 827
Cuzco
Tel. 00-51-84-224322/ 241897/ 650204/ 264103
Fax 00-51-84-221097

Paspoortuitgifte: Nee
Uitgifte NL-identiteitskaart: Nee
Hoofdpost: Ambassade Lima
Chef de Poste: mw. Carmen Marcela Alarco Zegarra
Ressort: regio Inca
bron: www.minbuza.nl

Ambassade van Peru in BelgiŽ


AV. DE TERVUEREN / TERVURENLAAN, 179
1150 SINT-PIETERS-WOLUWE   
Telefoon: 02.733.33.19   
Fax:          02.733.48.19   
E-mail:    embassy.of.peru@unicall.pe
bron:www.diplomatie.be

Consulaten van Peru in BelgiŽ

Consulaat generaal te Brussel

RUE DE PRAETERE / DE PRAETERE STRAAT, 2/4
1000 BRUSSEL  
Telefoon:  02.641.87.60  
Fax:           02.641.87.68  
E-mail:     embassy.of.peru@unicall.pe

Ereconsulaat generaal Antwerpen

LOMBARDEVEST, 63 2000 ANTWERPEN  
Telefoon:  03.776.06.54  
Fax:           03.776.46.92  
E-mail:      embassy.of.peru@unicall.pe

Ereconsulaat generaal Gent

PATIJNTJESTRAAT, 270
9000 GENT  
Telefoon:  09.221.80.21  
Fax:           09.221.47.14  
E-mail:      embassy.of.peru@unicall.pe
bron:www.diplomatie.be

Belgische ambassade in Peru


Avenida Angamos Oeste, 380
Miraflores - Lima 18
Telefoon:   + (51) (1) 241.75.66
Fax:            + (51) (1) 241.63.79
E-mail:        Lima@diplobel.org
Website:     http://www.diplomatie.be/limanl
bron:www.diplomatie.be

Belgische consulaten in Peru

Consulaat Arequipa

Jacinto IbaŮez 410
Parque Industrial - Arequipa
Telefoon:  + (51)  (54) 28.55.08
Fax:           + (51)  (54) 28.83.05
E-mail:       jorvexaqp@lared.net.pe

Consulaat Cuzco

Avenida El Sol, 954
(C/o Hotel Savoy) - Cuzco
Telefoon:    + (51)  (84) 22.10.98
Telefoon:    + (51)  (84) 22.43.22
Fax:             + (51)  (84) 22.11.00
Fax:             + (51)  (84) 22.10.97
E-mail:        reservas@hojosavoycuzco.com
bron:www.diplomatie.be
 
     
Inhoud Pagina
Disclaimer
Taal
Volksaard
Criminaliteit en drugs
Hoogteziekte
Muggen en malaria
Telefonie en internet
Traveller cheques
Het verkeer
Het weer
Ambassade Peru (in NL)
Nederlandse Ambassade (in Peru)
Nederlandse consulaten
Ambassade van Peru in BelgiŽ
Consulaten van Peru in BelgiŽ
Belgische ambassade in Peru
Belgische consulaten in Peru
Klik op de pijl om naar de bovenkant van de pagina te gaan
Thema pagina's
Handige Peru links
Foto's Arequipa
Foto's Ballestas eilanden
Foto's Cuzco
Foto's Hoogvlakte
Foto's  Machu Picchu
Foto's Puno
Foto's Regenwoud
Foto's Titicaca
Foto's Woestijn
Kaart van Peru
Klik op de pijl om naar de bovenkant van de pagina te gaan
Valid HTML 4.01!