INHOUD PAGINA  
     
  
 
     
  
THEMA PAGINA'S  
     

www.vonscheven.net

De mangosteen

De mangosteen, is dat de pit van de mango?

Nee, de mangosteen heeft niets te maken met de pit van de mango. De mangosteen (officiŽle naam: Garcinia Mangostana) is een in Nederland nog niet zo bekende tropische vrucht. De vrucht is dan ook nauwelijks verkrijgbaar en als u hem al kunt vinden, in een groothandel of Thaise winkel, dan is hij vrij prijzig. Zelf heb ik na lang zoeken mangostenen kunnen vinden in een Thaise supermarkt in Rotterdam, voor 2,85 euro voor 250 gram.

Waarom zou u een mangosteen kopen?

De mangosteen is erg lekker, de smaak is een mix tussen die van appel, lychee, druif, perzik, ja.....waar smaakt het nou naar? Voor nieuwsgierige mensen dus genoeg reden om een keer een mangosteen te proeven. Hoewel de mangosteen erg lekker is, vind ik hem te duur om regelmatig te gaan kopen. Om de mangosteen zit namelijk een dikke, niet lekker smakende schil en de vruchtpartjes zijn erg klein. Waarschijnlijk zijn het voornamelijk Thaise mensen, die uit een soort nostalgie gevoelens af en toe mangostenen eten. Net zoals Nederlanders naar drop kunnen verlangen, zullen er ongetwijfeld ook Thaise of Indische mensen zijn die naar mangosteen verlangen.

De bijnaam "Queen of fruits "

Sommige mensen menen dat de mangosteen de bijnaam " Queen of fruits " gekregen heeft vanwege de heerlijke smaak. Anderen menen dat de titel is ontleed aan de bijzondere eigenschappen van de vrucht. Het leukste verhaal is dat de Britse koningin, Queen Victoria, een grote beloning in het vooruitzicht stelde aan degene die de mangosteen aan haar zou laten proeven.

Wat is er bijzonder aan de mangosteen?

Eigenlijk is alles bijzonder aan de mangosteen! In Zuid-Oost AziŽ is het een hele gewone vrucht die niet duur is, maar hier in Nederland kost hij erg veel. Dat komt omdat de vrucht als hij eenmaal geplukt is, niet lang houdbaar is. De mangosteen schijnt in Zuid-Oost AziŽ dan ook iets lekkerder te smaken dan in Nederland, omdat de mangostenen in Nederland al wat ouder zijn. Het vruchtvlees van een verse mangosteen is wit, naarmate de mangosteen langer ligt wordt het vruchtvlees bruiner. Hieronder ziet u twee plaatjes van de mangosteen: het eerste plaatje is een plaatje zoals u ze op de meeste websites vindt (met hagelwit vruchtvlees); het tweede plaatje is van een door mijzelf in Nederland opgengesneden mangosteen, waarbij het vruchtvlees er een stuk minder wit uitziet.

Mangosteen mangosteen
Voor de teelt van de mangosteen zijn er helemaal geen pesticiden nodig om de vrucht te bestrijden tegen ongedierte, want de dikke, taaie schil beschermt de mangosteen zolang hij aan de boom hangt. Met die schil van de mangosteen is overigens nog iets anders aan de hand. De schil is eetbaar, maar smaakt erg bitter. U kent vast wel het spreekwoord: " bitter in de mond maakt het hart gezond " en dat geld ook voor de schil van de mangosteen. In die bittere schil zitten namelijk bijzondere stoffen, die in de natuur weinig voorkomen: Xanthonen. Van de ca 200 bekende xanthonen in de natuur, zijn er 43 in de schil van de mangosteen gevonden!

Wat zijn dat, Xanthonen?

Xanthonen zijn sterk werkende anti-oxidanten. Anti-oxidanten zijn, het woord zegt het al: tegen oxidanten. U kunt oxidatie vergelijken met roesten. Als ijzer aan zuurstof (=oxide) wordt bloodgesteld, gaat het ermee reageren en krijg je roest.

In ons lichaam vinden continue reacties met zuurstof plaats, waarbij afvalstoffen ontstaan, de zogeheten "vrije radicalen".  Deze "vrije radicalen" zijn slecht voor ons lichaam en kunnen op de lange duur diverse klachten veroorzaken. Wat voor narigheid de vrije radicalen allemaal veroorzaken is nog niet exact bekend, maar er zijn aanwijzingen dat vrije radicalen een rol spelen bij ontstekingsziektes, suikerziekte enz.

Wetenschappelijk is aangetoond, dat sommige xanthonen van de mangosteen de vrije radicalen neutraliseren en dat verklaart dan ook meteen waarom de mangosteen zo'n bijzondere vrucht is.

De mangosteen verwerkt in een sap

De gehele mangosteen (inclusief de bittere schil) is nu ook verkrijgbaar in een sap. Voor de smaak zitten er in dat sap ook nog wat andere vruchten, maar het hoofdbestanddeel is de mangosteen.
 
     
Inhoud Pagina
De mangosteen
De pit van de mango?
Waarom een mangosteen kopen?
De bijnaam "Queen of fruits "
Wat is er bijzonder aan de mangosteen?
Xanthonen
Mangosteen sap
Klik op de pijl om naar de bovenkant van de pagina te gaan
Thema pagina's
Klik op de pijl om naar de bovenkant van de pagina te gaan
Valid HTML 4.01!