INHOUD PAGINA  
     
  
 
     
  
THEMA PAGINA'S  
     

www.vonscheven.net

Startpagina Ansichtkaarten

Veiling

Om financiŽle redenen heb ik mijn ansichtkaarten (voor uiteindelijk heel erg weinig geld) geveild bij de Munten- en PostzegelOrganisatie. Niet alle kaarten op deze site zijn geveild, aangezien niet alle kaarten op deze site van mijzelf waren. (Met name de kaarten van Den Haag zijn van mijn vader)

Inleiding

 Vanwege het grote aantal ansichtkaarten op deze site, heb ik een onderverdeling gemaakt in onderwerpen. De onderwerpen staan in het menu rechtsboven. Per onderwerp zijn er een aantal pagina's met oude ansichtkaarten. 

De postzegels op oude ansichtkaarten

Zeldzame dure postzegels zie je meestal niet op oude ansichtkaarten. Dat komt omdat op ansichtkaarten standaard frankeerzegels worden geplakt en deze zijn dus niet duur of zeldzaam. Dure postzegels zijn trouwens in het algemeen vaak al verwijderd.

Ansichtkaarten


 Allereerst is het natuurlijk leuk om naar oude plaatjes te kijken: je ziet hoe snel de wereld verandert.  Oude kaarten zijn van dik karton met daarop een zwart-wit foto. Deze kaarten zijn altijd wat gelig (sepia). Het zijn statische afbeeldingen, omdat beweging niet op de foto kon worden vastgelegd. Latere kaarten bevatten ook beweging en worden dunnner.
 
 Foto's zijn in het begin zwart-wit en werden dan soms handmatig ingekleurd. Gekleurde kaarten van dezelfde serie kunnen kleurverschillen vertonen, omdat tijdens het drukproces regelmatig (handmatig) verf moest worden toegevoegd. Van oude foto's worden soms ook nieuwe ansichtkaarten gedrukt en vaak is het moeilijk te zien of sprake is van een "echte" of van een "replica" kaart.

Het bepalen van de ouderdom

 Uiteraard kun je aan de afbeelding zelf al iets over de ouderdom zeggen: een ansichtkaart van een vliegtuig is niet van voor 1900, omdat het vliegtuig toen niet bestond enz. Staat er op de ansichtkaart een (niet ingekleurde) kleurenfoto, dan zal het een relatief nieuwe kaart zijn. Is de voorkant glimmend (een klein plastic laagje), ook dan is het een vrij nieuwe kaart.

Hele oude kaarten zijn dik. Veel oude kaarten hebben afgeronde hoeken. Later kwamen er ook variaties, zoals golvende randjes maar die zie je al sinds tijden niet meer. Vroeger was er niet zo'n grote keus in onderwerpen: een valentijnskaart kon je vroeger niet vinden.
 
 Meer informatie geeft daarnaast de achterkant van de ansichtkaart. Het poststempel geeft informatie over wanneer de kaart verstuurd is. Is het poststempel niet meer te lezen, dan kun je naar de frankeerwaarde kijken. Een kaart met een gestempelde postzegel van 1/2 cent is ouder, dan een kaart met een postzegel van 39 eurocent.
 
 Een andere goede indicatie van de ouderdom is de tekst achterop. Staat er heel formeel "groeten van Uw zus" , dan zal het niet een hele nieuwe kaart zijn. Het is trouwens altijd leuk om dit soort teksten te lezen.

De waarde van ansichtkaarten

 Ik ben geen deskundige verzamelaar of handelaar, dus echt verstand van zaken heb ik niet over dit onderwerp.

Naast de oplage speelt het onderwerp een grote rol voor de waardebepaling. Er zijn veel thema's die gespaard worden.  Bekende thema's zijn bijvoorbeeld: steden, auto's, vliegtuigen, treinen, boten, beroemdheden, klederdracht, enz. Dit soort themakaarten zijn vaak duurder dan "gewone" kaarten. Afbeeldingen van gebouwen die er niet meer zijn, zijn ook vaak waardevoller dan afbeeldingen van gebouwen die er nog steeds zijn.

Voor ansichtkaarten geldt dat niet een uniforme prijs wordt gehanteerd. Bent u de eigenaar van een oud restaurant, dan betaald u gerust teveel voor een oude ansichtkaart met uw restaurant erop. Spaart u kaarten met klederdracht, dan zult u daarentegen niet in deze kaart geÔnteresseerd zijn.

Ouderdom is ook niet altijd een garantie voor een hoge waarde. Echte oude kaarten zijn wel wat duurder, maar een kaart uit bijvoorbeeld 1920 hoeft niet altijd duurder te zijn dan een kaart uit 1950, omdat sommige oude kaarten in grotere oplages zijn verschenen.

Copyright

Op sommige van de kaarten staat achterop copyright vermeldt en u mag deze kaarten dus niet voor publicatie of herdruk gebruiken. Om misbruik te voorkomen, zijn de afbeeldingen gemarkeerd met de naam van mijn website. Op mijn website is sprake van een catalogus, waarin de kaarten worden aangeboden (een catalogus is vrijgesteld van copyright).
 
 Wilt u een kaart kopen die op mijn site staat, stuur dan een briefje of kaartje naar:
 
 Guus von Scheven
 Aangelag 6
 5502 RT veldhoven
 
 Vermeld de naam van de ansichtkaart (zie naam van het plaatje) en vermeld de prijs die u wilt betalen. Geef  uw e-mail adres op, dan zal ik u z.s.m. laten weten, of de kaart wordt geveild of beschikbaar is. Als deze kaart niet wordt geveild, kan ik doorgeven   met welke prijs akkoord kan worden gegaan.
 
     
Inhoud Pagina
Veiling bij MPO
Inleiding
De postzegels op oude ansichtkaarten
Ansichtkaarten
Het bepalen van de ouderdom
De waarde van ansichtkaarten
Copyright
Klik op de pijl om naar de bovenkant van de pagina te gaan
Thema pagina's
Den Haag (ca 250 kaarten)
Locomotieven en treinstellen (ca 300 kaarten)
Amersfoort (ca 38 kaarten)
Klik op de pijl om naar de bovenkant van de pagina te gaan
Valid HTML 4.01!