INHOUD PAGINA  
     
  
 
     
  
THEMA PAGINA'S  
     

www.vonscheven.net

Startpagina TunesiŽ

Disclaimer

 Ik ben in 1998 naar TunesiŽ geweest; de informatie op deze pagina kan dus wat achterhaald zijn. Daarnaast ben ik op vakantie geweest en alle informatie is dus niet wetenschappelijk onderbouwd, maar gebaseerd op eigen bevindingen.

Algemene informatie

 TunesiŽ is ťťn van de wat minder arme landen van Afrika. Hoewel TunesiŽ een Afrikaans land is, bestaat de bevolking uit arabieren. Bijna de gehele bevolking woont in het noorden, bij de Middelandse Zee. In het zuiden van TunesiŽ ligt de grootste woestijn van de wereld, de Sahara.

De taal

 In TunesiŽ spreken ze arabisch, maar bijna iedereen spreekt ook frans. Engels is iets minder gangbaar, maar in de toeristische plekken wordt vaak engels gesproken. Van het het arabisch kan een westerling geen chocola maken: het is abacadabra. Arabische teksten zijn absoluut niet te lezen; de enige woorden die ik (na ook vakanties in Turkije) kan herkennen zijn Allah en Mohammed. (Maar die twee woorden zie je dan ook in iedere moskee). 

Het geloof

 TunesiŽ is een moslimland, maar het is van de noordelijke afrikaanse landen het minst streng in de leer. Het is bijvoorbeeld geen enkel probleem om in zwemboek of bikini op het strand te liggen, of om in een korte broek over straat te gaan. Als je een moskee wilt bezoeken, moeten armen en benen wel bedekt zijn.
 
 De man staat in TunesiŽ boven de vrouw, mar vrouwen mogen wel gewoon werken en hebben (denk ik) dezelfde rechten.. Op straat zie je echter bijna geen vrouwen. Als er ergens een terasje is, dan zitten daar of mannen, of (heel soms) echtparen of toeristen, maar je zult er zelden vrouwen zien zitten.
 s'Avonds zie je voor de disco's allemaal jongens staan. Deze jongens zijn verantwoordelijk voor hun zus, die (onder toeziend oog van andere bekenden) naar de disco mag met haar vriend. Tegen het verlies van de maagdelijkheid wordt anders aangekeken dan in Nederland. Opmerkelijk is, dat onze gids wist te vertellen dat er in de kasjba een paar straten zijn, waar  je vrouwen voor kortstondig plezier kunt huren. Ik ben niet in die straten geweest en het zal er ongetwijfeld wat anders uitgezien hebben dan de rosse buurt in Amsterdam, maar dat zoiets op een openlijke manier mogelijk is in een moslimland, geeft aan dat TunesiŽ geen fundamentalistisch land is.

Volksaard

 De TunesiŽrs zijn op zich niet onaardig, behalve als het om geld gaat. In veel landen is het gebruikelijk dat je moet afdingen. Vaak kan er dan zo'n 10-30% van de prijs af. Ik heb na lang onderhandelen op een marktje twee opgezette schorpioentjes gekocht voor ik meen iets van 3 euro. De vraagprijs bedroeg echter 60 euro !!!!!!!!!!! Een paar dagen later, zag ik soortgelijke schorpioentjes in een winkel liggen, ook voor ongeveer 3 euro. Conclusie: afdingen is op de markt beslist noodzakelijk. (Lees ook de rubriek Waarschuwingen)
 
 Nederlanders vinden het in het algemeen leuk om in allerlei winkeltjes te kijken en niet direct iets te kopen. Als je in TunesiŽ alleen maar kijkt en je niet iets wilt kopen, wordt je de winkel uitgekeken. Op straat wordt je veel en opdringerig aangesproken om wat te kopen. In veel landen is dat gebruikelijk, maar als je niets koopt, of geen interesse hebt, worden de verkopers niet onvriendelijk. In TunesiŽ waren de verkopers niet alleen nog opdringeriger, als je niet op de aanbieding inging, waren ze ronduit onbeleefd.
 
 Hoewel ik in een 4 sterrenhotel zat, vroeg het personeel voor alles en nog wat fooi. Natuurlijk geef je fooi, als iemand zware koffers heeft lopen sjouwen, maar niet als er op een liftknopje wordt gedrukt en een koffer twee meter wordt verplaatst. In een goed hotel wordt ook niet om fooi gevraagd, als de klant fooi wil geven, is dat meegenomen, maar ik vind het vervelend als erom wordt gevraagd. Je bestelt een drankje en je moet een half uur op het wisselgeld wachten  (in de hoop dat je zegt "laat maar zitten"), het zijn vervelende ergenissen tijdens de vakantie. Gelukkig waren er ook genoeg aardige mensen, dus de conclusie dat TunesiŽrs onaardig zijn, is wat kort door de bocht, maar voor mensen die niet goed "nee" kunnen zeggen tegen verkopers e.d. is TunesiŽ geen geschikt land.

Waarschuwingen

Koop geen schorpioen


 Ik heb destijds wel twee schorpioentjes op de markt gekocht, maar ik had dit beter niet kunnen doen. Niet alle schorpioenen zijn beschermt, maar er zitten beschermde soorten tussen en deze hoeven wat prijs betreft niet duurder te zien dan de niet beschermde soorten.. Als leek kun je natuurlijk niet zien of je met een gewoon, of een zeldzaam exemplaar te maken hebt. Ik heb daar destijds helemaal niet bij stilgestaan. HET MEENEMEN VAN BESCHERMDE DIERSOORTEN IS ILLEGAAL!
 Als onderstaande schorpioen een beschermde soort is, mag ik hem (terecht) zelfs niet eens in mijn bezit hebben en loop ik met deze schorpioen het risico op een flinke boete. Informatie over beschermde diersoorten kunt u verkrijgen bij Citus, telefoonnummer 078-6395340, tussen 2 en 4 uur.
 Klik op de foto voor een vergroting(mijn sterrenbeeld is schorpioen)
 
 

Kijk uit met henna tatoeages


 Het ziet er zo leuk uit, zo'n henna-tatoeage, maar is het dat ook ? Dat hangt ervan af. Het met mooie, fijne henna tekeningen  beschilderen van een vrouw die in het huwelijk treed is een eeuwenoude traditie. Het is natuurlijk leuk om zo'n prachtige beschildering ook op bijvoorbeeld uw hand te laten zetten, maar dit is niet geheel zonder risico. Als u het leuk vind om enkele weken met zo'n tatoeage te lopen, dan is een henna-tatoeage geen enkel probleem. Natuurlijke henna blijft namelijk een paar weken zitten maar verdwijnt op den duur helemaal. Is het op uw werk een probleem om met zo'n tatoeage te lopen, dan heeft u een paar weekjes een probleem.
 
 Er zijn ook beunhazen, die geen natuurlijke henna gebruiken, maar goedkopere roodbruine verfstof. Van zo'n "henna"-tatoeage kunt u blijvende lidtekens overhouden. Het is dus belangrijk te weten, dat er natuurlijke henna gebruikt wordt.

Geldzaken

 Misschien dat e.e.a. inmiddels is veranderd, maar geld was een  probleem in TunesiŽ. Niet de koers; die was redelijk stabiel en ook niet de prijzen, die waren (in mijn herinnering) iets lager dan in Nederland. Het was een probleem om Tunesisch geld en dan met name het kleingeld te verkrijgen. Om geld in een bank te kunnen omwisselen moet je over flink wat geduld beschikken. Er zijn wel geldautomaten, maar niet zo veel en ze werken ook niet altijd. Als je bijvoorbeeld honderd euro omwisselt, dan krijg je (in Tunesische valuta omgerekend) bijvoorbeeld 10 bankbiljetten van 10 euro. Bestel je ergens twee kopjes koffie voor bijvoorbeeld 3 euro, dan betaal je met een briefje van 10. In Nederland of BelgiŽ is zoiets geen enkel probleem, in TunesiŽ wordt gevraagd of je het echt niet kleiner hebt en als je het niet kleiner hebt, hebben ze de grootst mogelijke moeite om aan het wisselgeld te komen. Betaal in de wat grotere zaken dus zoveel mogelijk met "grote" biljetten en wees zuinig op uw kleingeld..

Schoeisel

 Het was mij opgevallen, dat bijna iedereen op goedkope teenslippers of op sandalen liep. Behalve toeristen, zag je bijna niemand op schoenen lopen. Waarom dit zo is, is mij niet duidelijk: ook mensen met geld (mensen met een mobiele telefoon en nette kleding), liepen vaak gewoon op sandalen.

De trein

 Ik ben met de trein van Sousse naar Tunis geweest en dat was goed te doen. Het verschil tussen de eerste en tweede klas is aanzienlijk; de tweede klas bestaat uit lage oncomfortabele bankjes, de eerste klas uit comfortabele, maar wel heel erg versleten stoelen. Als je een retourtje koopt, dan moet je op het station van bestemming je terugtocht bevestigen voordat je instapt. Doe je dat niet, dan heb je kans dat er geen stoel beschikbaar is. De trein vertrok een half uurtje te laat op de heenreis, maar op tijd op de terugreis, dus wat dat betreft is de betrouwbaarheid te vergelijken met die van de trein in Nederland.

Het weer

 In de winter is het aan de kust zo'n 14-20 graden Celsius; in de zomer zo'n 25-30 graden Celsius. In de Sahara gelden andere temperaturen: overdag kan het daar wel 50 graden warm zijn en dezelfde dag kan het s'nachts vriezen! Regenen doet het niet zoveel; in de winter zijn er zo'n 10 dagen per maand met wat neerslag, in de zomer zijn er per maand 1 ŗ 2 dagen met wat regen.
 

Het weer van vandaag in Tunis:


 Click for Tunis-Carthage, Tunisia Forecast

Het weer van vandaag in de Sahara (El Borma)

Click for El Borma, Tunisia Forecast

Ambassade TunesiŽ in Nederland

Gentsestraat 98
2587 HX Den Haag 

Openingstijden 
maandag-vrijdag
09:00-16:00 

Telefoon: 070-3512251 
                070-3514323 
(bron:www.minbuza.nl)

Ambassade TunesiŽ in BelgiŽ

Adres:AV. DE TERVUEREN / TERVURENLAAN, 278
1150 SINT-PIETERS-WOLUWE   
Telefoon: 02.771.73.95   
Fax:         02.771.94.33   
E-mail :    amb.detunisie@brutele.be
(bron:www.diplomatie.be)

Ereconsulaten in BelgiŽ:

Charleroi:

RUE DU COMMERCE, 38
6238 LIBERCHIES  
Telefoon: 071.84.06.22  
Telefoon: 071.84.56.34

Gent

CONGRESCENTRUM, 5eV
9000 GENT  
Telefoon:  09.222.40.22  
Fax:          09.222.40.22  

Oostende

ARCHIMEDESSTRAAT, 17
8400 OOSTENDE  
Telefoon:  059.50.68.40  
Fax:          059.80.74.34

Consulaat-Generaal te Brussel


BOULEVARD SAINT MICHEL / SINT-MICHIELSLAAN, 103
1040 BRUSSEL  
Telefoon:  02.732.61.02  
Telefoon:  02.737.13.00
(bron:www.diplomatie.be)

Nederlandse ambassade in Tunis

Nederlandse ambassade in Tunis
Adres: 6-8, Rue Meycen
1082 Tunis-Citť Mahrajane
Tunis

Postadres:
BoÓte Postale 47
1082 Tunis-Citť Mahrajane
Tunis

Tel. 00-216-71799-442/71797-724/71280-893/71280-674/71795-790
Fax 00-216-71785557
E-mail: nlgovtun@planet.tn of tun@minbuza.nl
Website: www.hollandembassy-tunisia.com

Openingstijden:
maandag-donderdag 08:00-16:30
vrijdag 08:00-14:00
Tijdsverschil (t.o.v. Nederland): 0
Paspoortuitgifte: Ja
Uitgifte NL-identiteitskaart: Nee

Ambassadeur: mr. R.J.H. Engels
Ambtsgebied: TunesiŽ
(bron:www.minbuza.nl)

Nederlands Consulaat Sfax

Adres en postadres:
Immeuble El Manar
Esc. A 4-IŤme …tage Apt. 28
Avenue Habib Thameur
3000 Sfax

Tel. 00-216-4-223524
Fax 00-216-4-296633

Openingstijden:
ma t/m vr van 08:30-12:00, 14:30-17:00
za van 08:30-12:00
Tijdsverschil (t.o.v. Nederland): 0
Paspoortuitgifte: Nee
Uitgifte NL-identiteitskaart: Nee
Hoofdpost: Ambassade Tunis

Chef de Poste: H.M. Stambouli
Ressort: de gouvernementen van Sfax, Gabes, Medenine, Tataouine en Tozeur
(bron:www.minbuza.nl)

Belgische ambassade in TunesiŽ

Rue du 1er juin, 47
1002 Tunis BelvťdŤre

Telefoon:  (216) (71) 781.655
Telefoon:  (216) (71) 785.497
Telefoon:  (216) (71) 793.351
Fax:         (216) (71) 792.797
Fax:         (216) (71) 781.493 Visa
E-mail:     Tunis@diplobel.org
GSM:      (216) (98) 318.340
GSM:      (216) (98) 336.945
GSM:      (216) (98) 324.991
(bron:www.diplomatie.be)
 
     
Inhoud Pagina
Disclaimer
Algemene informatie
De taal
Het geloof
Volksaard
Waarschuwingen
Geldzaken
Schoeisel
De trein
Het weer
Ambassade TunesiŽ in Nederland
Ambassade TunesiŽ in BelgiŽ
Ereconsulaten in BelgiŽ
Nederlandse ambassade in Tunis
Nederlands Consulaat Sfax
Belgische ambassade in TunesiŽ
Klik op de pijl om naar de bovenkant van de pagina te gaan
Thema pagina's
TunesiŽ links
Foto's Excursie
Foto's Kairouan
Foto's Kameelsafari
Foto's Monastir
Foto's Sousse
Foto's Tunis
Kaart van TunesiŽ
Klik op de pijl om naar de bovenkant van de pagina te gaan
Valid HTML 4.01!