INHOUD PAGINA  
     
  
 
     
  
THEMA PAGINA'S  
     

www.vonscheven.net

Maak uw eigen spreekwoord.

Wat is een spreekwoord?

Een spreekwoord is:
"een kernachtige, vaste uitspraak die een waarheid of wijsheid uitdrukt en die telkens weer toegepast wordt op zich voordoende situaties en verschijnselen."
(bron:handwoordenboek van Dale)

Wat is een gezegde?
Een gezegde is:
"een gebruikelijke zegswijze"
(bron: handwoordenboek van Dale)

Zelf spreekwoorden maken

Het kan natuurlijk zijn, dat u zelf ook een spreekwoord gebruikt, dat niet in deze database staat. U kunt deze helaas niet on line toevoegen aan de database, omdat anders "grappenmakers"  zo op eenvoudige wijze de database kunnen vervuilen met onzin. Het is echter wel mogelijk om zelfverzonnen spreekwoorden toe te voegen in de tabel bezoekersbijdragen!

Voeg een spreekwoord of gezegde toe

Misschien heeft uw kind wel bepaalde uitdrukkingen voor bepaalde woorden. (Bijvoorbeeld schietgeweer i.p.v. geweer; permonaise i.p.v. punaise, schopbal i.p.v. voetbal enz). U heeft misschien wel hele romantische woordjes voor uw geliefde. Misschien heeft u wel filosofische wijsheden die u met anderen via een spreekwoord wilt delen. Of misschien heeft u gewoon een leuk rijmpje, waarin een zekere wijsheid zit. Het maakt niet zoveel uit, u kunt  dit allemaal toevoegen aan onderstaande database.

Het is heel erg makkelijk om beledigingen, schunnige taal of scheldwoorden e.d. in de database te schrijven. Andere mensen ergeren zich daaraan en het is ook niet grappig; wel kinderachtig. Af en toe zal ik de database op inhoud controleren en als ik vind dat iets echt niet kan, dan haal ik het eruit. Dat wil niet zeggen, dat ik het met alles eens ben, wat is blijven staan. In de spreekwoorden en gezegde database staan ook scheldwoorden of beweringen waarin ik mij niet kan vinden. Ze maken echter onderdeel uit van de taal en horen er daarom ook bij. Hou de beschrijvingen echter wel neutraal.

Invulformulier Spreekwoord of zegswijze*
Zet in dit veld uw zelfverzonnen uitdrukking, spreekwoord of gezegde.  

Betekenis*
Zet in dit veld de betekenis van uw spreekwoord, uitdrukking of gezegde.
 

Paswoord
(Het paswoord kunt u invullen, om te voorkomen dat andere mensen uw spreekwoord of uitdrukking kunnen veranderen. (In de nabije toekomst zal ik een wijzigingsoptie toevoegen.)   

Naam
Altijd leuk om te weten wie het nieuwe spreekwoord of gezegde heeft verzonnen


Opmerkingen
U kunt in dit veld o.a. uw naam kwijt; een toelichting; eventueel een andere bron enz.    (let op: type geen: % ? _ " ' ) De velden met een * moeten verplicht worden ingevuld.


Er is geen spreekwoord toegevoegd.

Controleer of de 2 verplichte velden zijn ingevuld en of u geen verboden tekens heeft gebruikt.

Bekijk de spreekwoorden & gezegdes

Als het spreekwoord of gezegde is toegevoegd, kunt u de toevoeging opzoeken in de Spreekwoorden zoeken. Kies "Spreekwoorden toegevoegd door bezoekers" en type een woord dat voorkomt in uw toegevoegde spreekwoord en.. voilŗ, daar staat uw eigen bijdrage erbij.
On-line spreekwoordenboek

 
     
Inhoud Pagina
Wat is een spreekwoord?
Wat is een gezegde?
Zelf spreekwoorden maken
Voeg een spreekwoord of gezegde toe
Invulformulier
Bekijk de spreekwoorden & gezegdes
Klik op de pijl om naar de bovenkant van de pagina te gaan
Thema pagina's
Bruegel(spreekwoorden schilderij)
Spreekwoorden startpagina
Definitie spreekwoord
Spreekwoorden links
Spreekwoorden zoeken
Spreekwoorden bestanden in pdf-formaat
Spreekwoorden op uw site
Spreekwoorden Quiz
Klik op de pijl om naar de bovenkant van de pagina te gaan
Valid HTML 4.01!