INHOUD PAGINA  
     
  
 
     
  
THEMA PAGINA'S  
     

www.vonscheven.net

Het schilderij "Spreekwoorden"

Pieter Bruegel

Pieter Bruegel werd vermoedelijk rond 1520 in Breda (Nederland) of Brogel (Vlaanderen) geboren. In 1559 veranderde Bruegel de schrijfwijze van zijn naam: "Brueghel" werd Bruegel. In zijn Antwerpse periode maakte hij voornamelijk etsen en ontwerpen van wandtapijten. Bruegel heeft zijn meeste werk in Brussel geschilderd en men rekent hem dan ook tot de Vlaamse meesters. Op de schilderijen van Bruegel staan vaak veel verschillende taferelen die met een bepaald thema te maken hebben.

De spreekwoorden van Pieter Bruegel

Dit beroemde schilderij van Pieter Bruegel (de "oude"; hij had ook een zoon die verdienstelijk kon schilderen) bevat vele tientallen vlaamse spreekwoorden. In het boek Pieter Breughel de oude-Jan de Breughel de Oude van het Koninklijk Museum voor Schone kunsten, Antwerpen
 (ISBN 3-923641-45-1) * staat over het schilderij het volgende geschreven:

"De spreekwoorden kunnen naar inhoud opgesplitst worden in twee groepen. Een eerste groep illustreert de dwaasheid en de zinloosheid van de menselijke handelingen. Het symbool ervan is de omgekeerde wereld (de wereldbol aan het huis links op de voorgrond), het tegendeel van wat zou moeten zijn. De tweede catagorie heeft het bedrog en de huichelarij als onderwerp, gesymboliseerd door de vrouw die in het midden van het schilderij haar man een blauwe mantel omhangt (m.a.w.: haar man bedriegt)"

Al met al zijn er een heleboel spreekwoorden in het schilderij verwerkt, waarvan velen nog gangbaar zijn, zoals bijv. "hij slaat twee vliegen in ťťn klap" en "een oogje in het zeil houden". Natuurlijk zijn er ook spreekwoorden die in de loop der tijd in onbruik geraakt zijn; zo heb ik bijvoorbeeld nog nooit iemand "Het zijn twee zotten onder ťťn kaproen"horen zeggen.

Het schilderij spreekwoorden

Zoekt en gij zult de spreekwoorden vinden

Waar staan de spreekwoorden op het schilderij?

Het plaatje hieronder is  hetzelfde als hierboven, maar in de afbeeldingen zijn nummers gezet op de plaatsen waar een spreekwoord wordt uitgebeeld. Sommige spreekwoorden zult u wellicht na enig nadenken herkennen, anderen zullen u mogelijk geheel onbekend voorkomen.

Het schilderij Spreekwoorden met nummers

Klik op het plaatje voor een duidelijke afbeelding met nummers

De nummers komen overeen met de nummers van de spreekwoorden. De spreekwoorden staan op een andere pagina, die u te zien krijgt, als u op onderstaande link klikt: Enkele spreekwoorden kon ik helaas niet vinden.....

Klik hier voor de oplossing.

Waar hangt het schilderij?

Helaas hangt het bovenstaande schilderij niet in Nederland of BelgiŽ, maar in Duitsland in het Staatliche Museeun (Kulturforum Potsdamer Platz, Gemšldegalerie (dd 18-6-2006)). Gelukkig zijn er vele zeer gelijkende schilderijen gemaakt, deels door Pieter Bruegel zelf.

Enkele museums met dit doek zijn:
Koninklijk Museum voor Schone Kunsten te Antwerpen;
Stedelijk Museum Wuyts-Van Campen en Baron Caroly,
Grote Markt 57, 2500 Lier (Belgie) (zie: www.lier.be )

Bruegel museum in Dilbeek

In Dilbeek staan nu 19 grote reproducties van schilderijen van Pieter Bruegel de Oude. De reproducties staan op geŽmailleerde staalplaat en zijn zo kleurecht als de originelen, kleurvast en weerbestendig. Ze staan aan het kerkje van St.Anna-Pede (Herdebeekstraat, Itterbeek) en in het landschap dat Bruegel zo sterk inspireerde.† U kunt ze zowel te voet, per fiets of met de auto bekijken.

Bekijk Brueghel ook eens op de fiets!

† Voor meer informatie over het Bruegel museum te Dilbeek zie de website:
www.dilbeekserfgoed.be

*Hoewel er op dit boek copyright rust, zijn spreekwoorden volgens mij vrijgesteld van copyright; spreekwoorden zijn immers gangbaar taalgebruik en het zou te zot zijn om hier copyright op te hebben. De spreekwoordenlijst die in dit boek bij het schilderij staat heb ik dan ook zonder schroom gebruikt.

 
     
Inhoud Pagina
Pieter Bruegel
De spreekwoorden van Pieter Bruegel
Het schilderij spreekwoorden
Waar staan de spreekwoorden?
Het schilderij met nummers
Waar hangt het schilderij?
Klik op de pijl om naar de bovenkant van de pagina te gaan
Thema pagina's
Spreekwoorden startpagina
Definitie spreekwoord
Spreekwoorden links
Spreekwoorden zoeken
Spreekwoorden toevoegen
Spreekwoorden bestanden in pdf-formaat
Spreekwoorden op uw site
Spreekwoorden Quiz
Klik op de pijl om naar de bovenkant van de pagina te gaan
Valid HTML 4.01!