INHOUD PAGINA  
     
  
 
     
  
THEMA PAGINA'S  
     

www.vonscheven.net

De Krach, het vrij veilige beleggingsmagazijn.

Achtergronden bij het ontstaan van de Krach

 Ik heb gewerkt bij de levensverzekeringsmaatschappij Levob. Levob staat voor Levensverzekering Maatschappij Ons Belang. Het Levob concern, dat naast levensverzekeringen ook schadeverzekeringen en een bank heeft, bestaat al meer dan 100 jaar. Net als veel andere maatschappijen heeft Levob ook beleggingspolissen. Om het personeel te betrekken bij deze polissen kwam er het idee van een beleggingsspel. Personeel kon voor een tientje meedoen aan het beleggingsspel en daarvoor kreeg men een fictieve Hollands Glorie Polis. Vervolgens kon men naar eigen inzicht voor deze polis  fondsen aankopen, verkopen enz. Aan het einde van het jaar werd gekeken wat de stand was en werd de pot verdeelt. De deelnemers werden via lijstjes op de hoogte gehouden van de waarde van hun poliswaarde (en die van anderen). Degene die aan het einde van het jaar de hoogste geldwaarde had, kreeg de hoofdprijs enz. Om het geheel wat aan te kleden, werd er ook een maandelijks beleggingsblad uitgebracht; "De Krach"

Het verbod van de Krach

 De Krach werd door de deelnemers al meteen goed gelezen: het bleek niet een saai beleggingsblaadje waarin wat termen werden uitgelecht, nee het was een satirisch blaadje waarin herkenbare situaties en personen op het werk werden beschreven.
 In eerste instantie vond iedereen het blaadje dan ook leuk, maar er kwamen ook personen uit de hogere regionen in voor. Toen kwam het verzoek  van de directie om "het leuk te houden" . Humor is persoonlijk en wat is "leuk houden?". De Krach kreeg dus te maken met zelfcensuur, die echter niet voldoende was volgens de directie. Het blad werd verboden! De redactie kwam op het idee om het blad een andere titel mee te geven; "De Ravage" en dit blad zoveel mogelijk zakelijk te houden,  maar tevergeefs: uiteindelijk kiest een verstandig mens toch voor baanbehoud. De censuur trok aan het laatste eind.........maar niet bij www.vonscheven.net!  Alle Krach's zijn daarom nu te lezen op internet!
 
 Mijn deelname aan het blaadje heb ik gestopt, toen de directie ons verzocht om het vooral "leuk" te houden. Toen wist ik al dat dit twee kanten uit kon gaan: of het blad werd "leuk" voor de directie... en daardoor niet meer zo leuk voor de lezer; of het blad bleef (naar mijn mening) leuk, maar niet zo leuk voor de directie.
 
 Ook deelname aan de beleggingspoule op zich werd ter discussie gesteld. Mijn toenmalige baas, de heer Cor Worms vond dat het mijn aanzien en ook van directieleden zou schaden, als we laag in de poule zouden staan. Er werd mij dan ook ernstig geadviseerd om niet mee te doen, en dat heb ik dan ook niet onder mijn eigen naam gedaan....
 

Gedateerde humor.

 Ik heb alle Krach's moeten overtypen, omdat ze na het scannen niet goed leesbaar waren. Wat me opviel tijdens het overtypen, was dat sommige ontwikkelingen snel zijn gegaan. Bedrijven hebben vaak andere namen (Ocť van der Grinten, Nutricia, Gist-Brocades enz.) en sommige parodieŽn zijn alleen te begrijpen in de context van die tijd. Veel mensen hebben een andere baan, er is nieuw personeel bijgekomen, dus in de loop der tijd zullen de stukjes minder herkenbaar worden. Aan de andere kant worden in de interviews verschillende soorten karakters zo goed weergegeven, dat blijft van alle tijden. Ook het gebruik van modieus jargon is iets wat door blijft gaan, evenals het gegeven dat sommige mensen wel sportief zijn en anderen niet.
 

Levob op internet:

 U kunt met onderstaande link naar de website van Levob gaan:
 www.levob.nl
 
     
Inhoud Pagina
Achtergronden
Het verbod van de Krach
Gedateerde humor
Levob op internet
Klik op de pijl om naar de bovenkant van de pagina te gaan
Thema pagina's

Krachs van 1995

Krach van 14 juni 1995
Krach van 30 juni 1995
Krach van 31 juli 1995
Krach van 30 aug.1995
Krach van 27 sept. 1995
Krach van 31 okt. 1995
Krach van 29 nov.1995

Krachs van 1996

Krach van 1 maart 1996
Krach van 29 maart 1996
Krach van 29 april 1996
Krach van 31 mei 1996 
De Ravage
Klik op de pijl om naar de bovenkant van de pagina te gaan
Valid HTML 4.01!