INHOUD PAGINA  
     
  
 
     
  
THEMA PAGINA'S  
     

www.vonscheven.net

Foto's Spinalónga


Spinalónga 1


Spinalónga 2

Spinalónga 3

Spinalónga 4
Spinalónga 5
Melaatsen eiland Melaatsen eiland Melaatsen eiland Melaatsen eiland Melaatsen eiland

Spinalónga 6

Spinalónga 7

Spinalónga 8

Spinalónga 9
Spinalónga 10
Melaatsen eiland Melaatsen eiland Melaatsen eiland Melaatsen eiland Melaatsen eiland

Spinalónga 11

Spinalónga 12

Spinalónga 13

Spinalónga 14
Spinalónga 15
Melaatsen eiland Melaatsen eiland Melaatsen eiland Melaatsen eiland Melaatsen eiland

Spinalónga de vesting

 Spinalónga was een belangrijk vestingseiland. Het eiland ligt voor de ingang van een natuurlijke haven en was daardoor van strategisch belang. In 1669 hadden  de Turken Iráklion al veroverd; in 1715 hadden ze deze vestiging pas veroverd. Zo rond 1903 werd het eiland ingericht als leprozenkolonie. Het eiland heeft deze functie gehouden tot aan 1957!. Tijdens de excursie gaat het niet zozeer over de vesting, maar meer over de leprozen en de omstandigheden waarin ze op dit eiland verkeerden.

Boottochtje

 Omdat Spinalónga een eilandje is, wordt u er met een bootje naar toegebracht en ook weer opgehaald. Niet alleen is het wel een aardige route, als je het eiland benadert zie je bovendien hoe moeilijk het is om deze vesting aan te vallen.

Handel

 Omdat lepra heel besmettelijk is, wilden de mensen ieder kontakt met een leproos vermijden. Er viel echter wel geld te verdienen aan leprozen, dus er werd toch gehandeld. Op het eiland was een bepaalde plaats waar niet leprozen aan land konden komen. Ze lieten daar de handelsgoederen achter. Het geld werd gedesinfecteerd in vat met kokend water. Dit vat staat er nog steeds, als herinnering.

Het dorp

 Er was sprake van een compleet leprozendorp. Helaas zijn de gebouwen die er staan  verworden tot ruďnes.  Binnen het dorp hadden mensen verschillende taken; er was een burgemeester, een bakker enz. De ene lepra patiënt had ook een mooiere woning dan de andere, maar wat alle lepraleiders gemeen hadden, was dat ze hun hele leven geďsoleerd op het eiland moesten doorbrengen. Aan het einde van de excursie loop je door de poort, die destijds voor de leprozen de entree van hun nieuwe verblijfplaats was.

Graven

 Op de laatste foto ziet u een groot aantal toeristen staan. Onze gids vertelde dat er een mooi uitzicht was en de toeristen liepen vervolgens massaal over de graven heen om van het uitzicht te genieten. Toen  bijna iedereen (ik gelukkig niet) over de graven had gelopen,  zei de gids (schijnheilig, want het is natuurlijk niet de eerste keer) "kijk nou waar jullie zomaar over lopen, hebben jullie geen respect voor de doden!"
 
 Mocht u het eiland bezoeken, en de gids zegt iets over een mooi uitzicht, kijk dan dus uit of u niet over een graf loopt.
 
     
Inhoud Pagina
Foto's Spinalónga
Spinalónga de vesting
Boottochtje
Handel
Het dorp
Graven
Klik op de pijl om naar de bovenkant van de pagina te gaan
Thema pagina's
Griekenland Startpagina
Griekenland Links
Foto's Excursies
Foto's Iráklion
Foto's Rethymnon
Foto's Samaria Kloof
Foto's Scootertocht
Kaart van Griekenland
Klik op de pijl om naar de bovenkant van de pagina te gaan
Valid HTML 4.01!