INHOUD PAGINA  
     
  
 
     
  
THEMA PAGINA'S  
     

www.vonscheven.net

Foto's Excursie op Kreta


Klooster 1


Klooster 2

Klooster3

Klooster 4
Klooster 5
Nonnenklooster Nonnenklooster Nonnenklooster Nonnenklooster Nonnenklooster

Klooster 6

Klooster 7

Haven 1

Haven 2
Hotel & Omgeving 1
Nonnenklooster Nonnenklooster Haven Haven Hotel & Omgeving
Hotel & Omgeving 2 Hotel & Omgeving 3 Hotel & Omgeving 4 Hotel & Omgeving 5 Hotel & Omgeving 6
Hotel & Omgeving Hotel & Omgeving Hotel & Omgeving Hotel & Omgeving Hotel & Omgeving
Hotel & Omgeving 7 Hotel & Omgeving 8 Hotel & Omgeving 9 Knossos 1 Knossos 2
Hotel & Omgeving Hotel & Omgeving Hotel & Omgeving Knossos Knossos
Knossos 3 Knossos 4      
Knossos Knossos      

De bejaardenbus.

 Ik had via Q-internationaal in  geboekt en omdat ik korting kreeg en je korting kreeg als je in Nederland al excursies bestelde, had ik mij opgegeven voor een aantal excursies. De Samaria Kloof vond ik erg leuk, maar een excursie naar een oud klooster en Rethymnon was een beetje een vergissing. Ik stapte in de bus en...........was dit wel de excursiebus? Er was misschien één stel van in de dertig, de rest van het publiek bestond uit dames met grijze kapsels die in een bejaardentehuis niet zouden misstaan. Ik kreeg ook al meteen vragen in de trent van "Durft u dat aan, zo helemaal in uw eentje ?" of, "goh bent u alleen" , "wel dapper hoor, dat u zo helemaal alleen reist."  Nou ja, ik had al geboekt en betaald, maar in deze bus voelde ik me inderdaad "alleen" en "niet op mijn gemak". Niet zo leuk dus, maar aan de andere kant had ik natuurlijk ook wel zelf kunnen bedenken, dat in het naseizoen niet veel "jonge mensen" (onder de 50) een excursie naar kloosters e.d. zouden gaan doen.

Het klooster

 Onderdeel van de excursie was een bezoek aan een klooster, waarvan ik helaas de naam vergeten ben. Het grootste deel van het klooster was niet toegankelijk, omdat dit nog in gebruik was. De tuin van het klooster was erg mooi, met veel bloemen. Uiteraard heb ik ook de kerk en een kapelletje bezocht. Hier zie je het contrast met Turkije, dat hemelsbreed maar een tiental kilometers van Kreta afligt. In een Turkse moskee zul je geen enkele afbeelding zien. Alle levende wezens zijn geschapen door God en die mag je niet afbeelden. In een Grieks-Orthodoxe kerk kun je daarentegen  nergens kijken, of je ziet wel een heiligen afbeelding. Op het plafond, aan de muren en zelfs op de pilaren: overal afbeeldingen. Persoonlijk vond ik het hierdoor iets te druk, maar ik kan me voorstellen dat andere mensen dit juist erg mooi vinden.

Knossos

 Knossos mag natuurlijk niet ontbreken, wereldberoemd en de moeite waard...!(?)  Nou ik vond het weggegooit geld. Op zich was het een aardige oude nederzetting, maar de Grieken hebben helaas het één en ander gereconstrueerd....  Nee, ze hebben het niet in dezelfde stijl gereconstrueerd, ze hebben gewoon ordinair beton gebruikt. Zelfs een slechtziende kan het verschil zien tussen de oude delen en het daarop geplaatste nieuwe beton. De uitleg van de gidsen is goed,  maar de entree was duur, er liepen massa's  toeristen en ik zag voornamelijk beton; nee ik vond het een deceptie.

Het "jongeren"-hotel

 Omdat ik alleen op vakantie ging, vroeg ik aan het reisbureau om een hotel met wat jongeren, dat leek me wel zo gezellig. In het jongeren-hotel zag ik deze alleen niet. Eén van de gasten, was in de veertig en klaagde er over dat ze geen  bad op haar kamer had, maar daar had ze bij het boeken ook niet over gehad! Twee andere gasten waren twee zussen van in de zeventig; leuke sportieve mensen overigens die zelfs  nog aan een "jeep-safari" hadden meegedaan, maar ja ze waren toch niet jong. De andere gasten waren een echtpaar met een broer, zo rond de 45 jaar oud. Ik was toen nog geen 30, dus ik vond het niet echt een jongerenhotel. Mogelijk lag dat aan het seizoen: ik heb vrij weinig jonge mensen gezien en vrij veel ouderen. Nooit geweten, dat zoveel ouderen overwinteren op Kreta.
 
 Het hotel zelf was goed verzorgt. Er was een klein zwembad, een gezellige bar en ik had een mooie ruime kamer met een groot balkon. (En jawel, ik heb die kamer netjes opgeruimd voordat ik vertrok) Helaas weet ik niet meer de naam van het hotel.

Omgeving van mijn hotel in Mália

 Mália was een aardige, op toeristen ingestelde badplaats. In het naseizoen (halverwege oktober) zijn er aanzienlijk minder toeristen en dat merk je. Sommige restaurants zijn dicht, je ziet meer oudere mensen en de sfeer is hierdoor waarschijnlijk anders dan in het hoogseizoen. Mália wordt veel bezocht door engelsen en je kunt dan ook op veel plaatsen een inglish breakfast krijgen. Is er een voetbalwedstrijd, dan kijken de engelsen met z'n allen in een cafe naar de t.v.
 
 Vlak bij mijn hotel waren kassen waar bananen in werden gekweekt. Aan de andere kant van het eiland zouden veel meer van dat soort kassen staan. De kassenbouw is door een Nederlander op Kreta geďntroduceerd.
 
 Aan het einde van de weg langs mijn hotel lag het Minoďsche paleis. De ronde steen met het gat erin (foto hotel & omgeving 6) is een offertafel ("kernos"). Verder zijn er nog voorraadsilo's, maar welbeschouwd zie je als leek, zonder gids alleen maar ruďnes. Het idee, dat dit restanten zijn van een eeuwenoude beschaving vind ik evenwel fascinerend.

Bankautomaten

 Op zich waren er aardig wat bankautomaten, maar desalnietemin was het krijgen van geld niet al te makkelijk. Vaak stonden er flinke rijen voor de automaten en soms waren automaten buiten bedrijf. Ik vermoed dat dit met de komst van de euro en door de opname van Griekenland in de EG een minder groot probleem is geworden, maar toen ik op Kreta was, was geld pinnen een (klein) probleem.

Afvalverwerking..

 s'Avonds, als ik in het donker naar de heuvels in de verte keek, zak ik vaak vuur branden. Toch hoorde ik niets over bosbranden. Bij navraag in het hotel kwam de verklaring: het vuur is afval, dat gewoon (zonder filtering) wordt verbrand. Ik hoop dat dit, nu Griekenland in de EG is opgenomen, veranderd is en dat het afval op een meer verantwoorde manier wordt verwerkt.
 
     
Inhoud Pagina
Foto's Excursie
Hotel & Omgeving 2
De bejaardenbus
Het klooster
Knossos
Het "jongeren"-hotel
Omgeving van mijn hotel in Mália
Bankautomaten
Afvalverwerking..
Klik op de pijl om naar de bovenkant van de pagina te gaan
Thema pagina's
Griekenland Startpagina
Griekenland Links
Foto's Iráklion
Foto's Rethymnon
Foto's Samaria Kloof
Foto's Scootertocht
Foto's Spinalónga
Kaart van Griekenland
Klik op de pijl om naar de bovenkant van de pagina te gaan
Valid HTML 4.01!