INHOUD PAGINA  
     
  
 
     
  
THEMA PAGINA'S  
     

www.vonscheven.net

De Vijverberg

Veiling

Om financiŽle redenen heb ik mijn ansichtkaarten (voor uiteindelijk heel erg weinig geld) geveild bij de Munten- en PostzegelOrganisatie. Niet alle kaarten op deze site zijn geveild, aangezien niet alle kaarten op deze site van mijzelf waren. (Met name de kaarten van Den Haag zijn van mijn vader)

Foto's: Vijverberg


Hofvijver

Hofvijver 2

Hofvijver 3

Hofvijver 4   
hofvijver hofvijver 2 hofvijver 3 hofvijver 4

Hofvijver 5

Vijverberg

Vijverberg 2

Vijverberg 3    
hofvijver 5 vijverberg vijverberg 2 vijverberg 3

Vijverberg 4

Vijverberg 5

Vijverberg 6
 
Vijverberg 7     
vijverberg 4 vijverberg 5 vijverberg 6 vijverberg 7

Vijverberg 8

Vijverberg 9

schilderij vijverberg 1
                            schilderij vijverberg 2   
vijverberg 8 vijverberg 9 schilderij vijverberg schilderij vijverberg 2

Ontstaan hofvijver

De hofvijver is ontstaan uit een natuurlijk duinmeertje. Aan dit meertje was een slot gebouwd, dat bezit was van de graven van Holland.  Nabij dit slot s' Hage werd een nederzetting gebouwd; "van der Haghe". De naam 's-Gravenhage is dan ook ontstaan uit de combinatie van Graven en Haghe: 's-Grave hage.Ofschoon zowel Den Haag als 's-Gravenhage officieel gebruikt worden, gebruiken officiŽle instanties de naam 's-Gravenhage.

De vijverberg en het eilandje

De hofvijver was erg ondiep en daarom hebben ze de vijver lang gelden iets uitgediept. Het zand dat uit de vijver kwam, werd op een berg gegooid en op dit zand zijn later huizen gebouwd. Deze huizen stonden dus op de vijverberg. Een klein gedeelte van de vijver was niet uitgegraven en hierdoor ontstond een klein eilandje. De vijver was een kweekvijver voor karpers en paling. Het eilandje diende als broedplaats voor vogels, waaronder ook ooievaars. Het wapen van Den Haag bestaat dan ook uit een ooievaar, met in zijn bek een paling.

De verloren ring

Albrecht van Beijeren heeft eens het water uit de hofvijver laten lopen, omdat ťťn van zijn hofdames een zeer kostbare ring tijdens het spelevaren was verloren. Of de ring is teruggevonden, is mij onbekend. Bij relaties en verlovingen die uitgaan, komt het sindsdien voor, dat de verlovings- of vriendschapsring uit kwaadheid in de vijver gegooid wordt. Grappig is, dat ook Willem Alexander nog gezegd heeft: "Ik gooi nog liever de kroon in de hofvijver, dan dat ik Maxima moet laten schieten." (In het geval het huwelijk niet goedgekeurd zou worden door de regering.)

Regeringsgebouwen

Graaf Willem 2 heeft de regeringsgebouwen laten neerzetten. Het beroemde "torentje" van de minister-president kijkt uit over de hofvijver. Vroeger waren de regeringsgebouwen omringd met water; tegenwoordig zijn de grachten grotendeels gedempt. Het water van de grachten moest regelmatig verversd oftwel gespuit worden, hetgeen de naam verklaart van de straat "het Spui". Tegenwoordig verloopt de watertoevoer en afvoer ondergronds.

Afgebroken woningen

Op het schilderij(2) van de vijverberg zijn een aantal huizen te zien, die in de vorige eeuw zijn afgebroken.Achter deze huizen is het silhouet te zien van de gevangenpoort

Hoeveelheid water

Ten behoeve van een prijsvraag is ooit onderzocht hoeveel water er in de hofvijver zit: dat was ca 33.660.000 liter water.
 
     
Inhoud Pagina
Veiling
foto's
schilderij Vijverberg
Ontstaan van de Hofvijver
Eilandje in de Vijverberg
De verloren ring
Regeringsgebouwen
Afgebroken woningen
Hoeveelheid water
Klik op de pijl om naar de bovenkant van de pagina te gaan
Thema pagina's
Startpagina Den Haag
Den Haag links
Gevangenpoort en Mauritshuis
Binnen- en Buitenhof
Vredespaleis en paleis Noordeinde
Religie en educatie
Centrum -deel 1-
Centrum -deel 2-
Strand van Scheveningen
Scheveningen
Madurodam en omgeving
AZC uitje naar Madurodam
Station en omgeving
Diversen
Klik op de pijl om naar de bovenkant van de pagina te gaan
Valid HTML 4.01!