INHOUD PAGINA  
     
  
 
     
  
THEMA PAGINA'S  
     

www.vonscheven.net

Den Haag Startpagina

Veiling

Om financiŽle redenen heb ik mijn ansichtkaarten (voor uiteindelijk heel erg weinig geld) geveild bij de Munten- en PostzegelOrganisatie. Niet alle kaarten op deze site zijn geveild, aangezien niet alle kaarten op deze site van mijzelf waren. (Met name de kaarten van Den Haag zijn van mijn vader)

Overige ansichtkaarten

Voor de overige oude ansichtkaarten klik hier: ansichtkaarten startpagina

Is Den Haag veranderd?

De bekende Haagse cabaretier Harry Jekkers zegt  in zijn liedje o, o, Den Haag:

"Den Haag is de laatste tijd toch zoooo veranderd.."  Is dat wel zo?  Misschien heeft hij gelijk: er zijn veel nieuwe dingen gebouwd: nieuw Babylon; een nieuw stadhuis, een tramtunnel.....    Op de overige pagina's over Den Haag ziet u een hoop oude ansichtkaarten en dan kunt u zelf zien, of het inderdaad allemaal zoooooo veranderd is.

Den Haag in het kort

Den Haag is de derde stad van Nederland, na Amsterdam en Rotterdam. In Den Haag is de regering gevestigd en in verband hiermee zijn ook de meeste buitenlandse ambassades en consulaten in Den Haag gevestigd. Ook de koninklijke familie heeft een goede relatie met Den Haag. Momenteel woont koningin Beatrix in Den Haag, in huis ten Bosch en ook Willem-Alexander en Maxima hebben een optrekje in de buurt van Den Haag.

Door de aanwezigheid van de koninklijke familie, de ministeries en de vele ambassades is Den Haag een vrij chique stad.  Er zijn vele mooie gebouwen en grote huizen. Voor de mensen met geld zijn er voldoende faciliteiten in de buurt en het is kortom goed toeven in Den Haag.

Uiteraard werken er ook veel gewone mensen, maar die wonen in minder mooie buurten, zoals bijvoorbeeld de schilderswijk. In dit soort wijken wonen veel buitenlanders en het Nederlands dat er wordt gesproken is plat Haags. Omdat niet iedereen het leven in een volkswijk even gezellig vindt, zijn in de jaren zeventig en tachtig veel Hagenaars verhuisd naar Zoetermeer. 

De Haagse taal

Bij Haagse taal denkt een ieder natuurlijk meteen aan plat Haags. Plat Haags wordt gesproken in de volkswijken, maar zeker niet in heel Den Haag.

Een andere taal die veel mensen in  Den Haag spreken (en die maar weinigen verstaan) is de  beruchte ambtenarentaal. Het zal niet de eerste keer zijn, als op een ministerie of in de tweede kamer weer een nieuw woord wordt gemaakt.

Dan is er ook nog de taal van de haute chique. Ook deze taal is een dialect, dat alleen in de betere kringen wordt gebezigd. (zoals in Wassenaar, maar ook bij de vrindjes in het Gooi).

Mijn band met Den Haag

Ik ben in Den Haag geboren en ik heb er tot mijn zevende gewoond. Daarna ben ik verhuisd naar Gouda en nog weer later naar Brabant. Toch ben ik na mijn zevende nog regelmatig in Den Haag geweest, als we op familiebezoek gingen. Ook heb ik met mijn ouders vaak op camping Ockenbergh gecampeerd. Ik ken de stad dus goed, maar.......eerlijk is eerlijk: ik ben geen echte Hagenaar.  Hoewel.... ondanks dat ik jaren in Brabant heb gewoond, zijn er nog steeds mensen die aan mijn uitspraak "horen", dat ik uit Den Haag kom.
 
     
Inhoud Pagina
Veiling
Overige ansichtkaarten
Is Den Haag veranderd?
Den Haag in het kort
De Haagse taal
Mijn band met Den Haag
Klik op de pijl om naar de bovenkant van de pagina te gaan
Thema pagina's
Den Haag links
Gevangenpoort en Mauritshuis
Binnen- en Buitenhof
Vijverberg
Vredespaleis en paleis Noordeinde
Religie en educatie
Centrum -deel 1-
Centrum -deel 2-
Strand van Scheveningen
Scheveningen
Madurodam en omgeving
AZC uitje naar Madurodam
Station en omgeving
Diversen
Klik op de pijl om naar de bovenkant van de pagina te gaan
Valid HTML 4.01!