INHOUD PAGINA  
     
  
 
     
  
THEMA PAGINA'S  
     

www.vonscheven.net

Startpagina Cuba

Inleiding

In Cuba ben ik begin 1999 in de plaats Santiago de Cuba geweest. Santiago de Cuba ligt in het zuid-westen van Cuba en is niet zo toeristisch. Misschien dat de sfeer e.d. in de meer toeristische gebieden anders is dan in Santiago de Cuba. De toeristische gebieden liggen bij Varaderro, Havanna en ook wel bij de stranden bij Holguin. De informatie op deze pagina gaat alleen over Santiago de Cuba en is gebaseerd op mijn eigen ervaringen. In de loop der tijd kan er natuurlijk een hoop veranderd zijn.

Algemene informatie

Cuba is een groot eiland in de CaraÔben en ligt vlakbij Amerika. Cuba is een communistisch land en het staatshoofd is Raul Castro (broer van Fidel). Fidel Castro heeft een eind gemaakt aan het door Amerika gesteunde, maar door Cubanen zeer gehate Batista bewind. Hierdoor heeft Fidel castro een hoop goodwil gekregen onder de Cubanen en nog steeds zijn veel Cubanen hem dankbaar voor deze revolutie. Doordat Cuba communistisch is, heeft het een slechte relatie met de Verenigde Staten. De Verenigde Staten hebben Cuba tevergeefs geprobeerd in te nemen (Varkensbaai) en Cuba heeft tevergeefs geprobeerd russische kernraketten op Amerika te richten. (Cuba-crisis).
De Verenigde Staten hebben een handelsboycot met Cuba en Cuba heeft hier veel onder te lijden. Fidel Castro en zijn broer Raul zijn helaas slechte economen en met de economie is het dan ook slecht gesteld. Al te openlijke kritiek jegens het bewind wordt niet geduld en de gevangenisstraffen zijn in Cuba hoog. Toch heeft het bewind ook zijn goede kanten: het analfabetisme is bijzonder laag door het goede onderwijs, de medische voorzieningen zijn goed en er heerst nergens hongernood. Cubanen worden goed op de hoogte gehouden van wat er in de wereld speelt, zij het dat alles door de communistische bril wordt bericht.

Uiterlijk van de Cubaan

Er zijn grofweg twee soorten Cubanen. Cubanen die afkomstig zijn van de Spanjaarden en Cubanen die afkomstig zijn van de slaven. OfficiŽel is iedereen gelijk, maar in het algemeen hebben de blanke Cubanen meer aanzien. Cubanen hebben over het algemeen een goed figuur: de voedselbonnen zorgen ervoor dat iedereen op een soort dieet is geplaatst, hetgeen er voor zorgt dat de mensen een gezond gewicht hebben. (Snoep en vette snacks ben ik in Cuba niet tegengekomen).

Volksaard:

De Cubaan maakt over het algemeen een vrolijke, relaxte en vriendelijke indruk. Cubanen hechten belang aan goed onderwijs en je ziet veel Cubanen engels leren, omdat het toerisme steeds belangrijker wordt. Cuba is een kleurrijk land en je ziet Cubanen vaak lachen muziek maken enz. In Cuba heerst niet de grauwe sfeer van een streng communistisch land.

De toerist in Cuba.

Als toerist ben je in Cuba onmetelijk rijk. Het gemiddelde maandinkomen van een Cubaan is iets van tien dollar. Het is overigens wel zo, dat de Cubaan recht heeft op gratis onderwijs, medische zorg, voedselbonnen, zeer goedkope huur enz. (Een koopflat in Santiago de Cuba kost 3000 dollar) De Cubaan hoeft dus niet om te komen van de honger, maar er is niet veel geld voor wat extra's. Toeristen geven per dag echter makkelijk een Cubaans maandsalaris uit, dus het zal duidelijk zijn, dat toeristen naar Cubaanse maatstafen bijzonder rijk zijn. Soms wordt er dan ook discreet om een kleine financiŽle bijdrage gevraagd. Voor opdringerige bedelaars of berovingen hoef je je als toerist echter geen zorgen te maken. (Op het beroven van een toerist stond toen ik er was een gevangenisstraf van 20 jaar). Hoewel het er overal vaak verveloos uitziet en het duidelijk is, dat je in een arm land loopt, kom je geen schrijnende gevallen van armoe tegen.

Toeristen worden in Cuba beter behandelt dan de Cubanen zelf. Bepaalde luxe hotels of restaurants mogen niet door gewone Cubanen bezocht worden, tenzij zij daar toestemming voor hebben. Enkele voorbeelden die ik in de praktijk heb meegemaakt zijn:
 • Hotel Santiago de Cuba
  In dit 5 sterren hotel heb ik het gepresteerd om, gekleed in een sportbroekje, vaal T-shirt en slippers met mijn cameratas naar de bovenste verdieping te lopen en daar diverse foto'ste maken. Dit alles terwijl ik geen gast was. Op de begane grond moesten keurig gekleedde Cubanen aan de portier uitleggen wat zij in het hotel te zoeken hadden.
 • Zitplaats
  Als toerist kwam ik een vol cafe binnen, waar alle stoelen bezet waren. Niet zo'n probleem; er was muziek en het zag er leuk uit.  Het duurde misschien een paar seconden of er waren al enkele Cubanen opgestaan die hun plaats aan mij beschikbaar stelden.
 • Korte broek
  Toen ik in mijn bermuda over straat liep, hoorde ik ergens muziek. Uit nieuwsgierigheid ging ik kijken en er bleek een muziekvoorstelling gegeven te worden. Entreekosten 1 dollar. Het leek mij wel aardig om dit bij te wonen, dus ik liep naar de ingang en wilde 1 dollar betalen. Helaas werd ik niet binnengelaten door de vrouwelijke portier, omdat een lange broek verplicht was. Kan gebeuren dacht ik, en ik wilde weer verder gaan.... Maar dat ging zomaar niet! Cubanen die gezien hadden dat ik niet binnen mocht, boden mij hun excuus aan en vroegen of ik nog even wilde wachten. Vervolgens gingen ze hevige ruzie maken met degene die mij geweigerd had. Hoe haalde ze het in haar hoofd om een toerist te weigeren ! Deze toerist zag er toch netjes uit; die kan je echt niet weigeren, schandalig!! En dus bood de portier mij haar excuus aan en werd ik alsnog binnengelaten. Ik was de enige die niet  een lange broek aanhad.
 • Verboden locaties:
  Het vier sterren-restaurant Casa Granda en het 5 sterren hotel Santiago de Cuba zijn verboden locaties voor Cubanen (tenzij zij het gezelschap van een toerist vormen.)

Stroomvoorziening

De stroomvoorziening is erg betrouwbaar, alleen  zit volgens planning de ene kant van Santiago de Cuba iedere dinsdag- en donderdagavond zonder stroom en de andere kant  iedere maandag- en vrijdagavond zonder stroom. Alleen het 5 sterrenhotel Santiago de Cuba heeft altijd stroom.

Fidel Castro

OfficiŽel is iedereen voor Fidel Castro, maar in de praktijk is de consensus dat hij zijn beste tijd heeft gehad. Zelfs mensen van de partij staan niet meer volledig achter Fidel Castro en wachten als het ware op zijn einde. Er is niet zozeer sprake van een vreselijke haat tegen Fidel, maar meer een gevoel van "stop er nou maar mee, daar zou je ons een groot plezier mee doen." Het regime heeft zijn goede en slechte kanten.

Economisch gaat het niet goed met Cuba, zeker niet sinds de val van de muur. Er is een gebrek aan allerlei materialen en de eenvoudigste onderdelen zijn niet te verkrijgen. Dit komt voor een aanzienlijk deel door de Amerikaanse boycot. Opmerkelijk genoeg is er in alle toeristenhotels wel Coca Cola te verkrijgen, maar deze cola is gebrouwen in Mexico en is dus geen amerikaans produkt! De toeristenindustrie begint steeds belangrijker te worden, maar hierdoor wordt het bewind van Fidel Castro ook ondermijnd: De Cubanen zien immers toeristen die aanmerkelijk rijker zijn dan zijzelf.

De goede kant van het bewind is dat niemand buiten de boot valt. Iedereen heeft onderdak en er is voldoende te eten. De werkdruk ligt laag en er heerst dus geen stress. Naast propaganda voor het regime is er ook aandacht voor voorlichtingsposters tegen aids en de medische voorzieningen en het onderwijs zijn voor een arm land als Cuba goed te noemen. Een ander voordeel is, dat de steden er nog autenthiek uitzien. In het centrum zie je geen Mac Donald, Coca Cola of grote kantoorgebouwen,  maar je ziet veel verveloze oude koloniale huizen. Heel veel van deze gebouwen kunnen een likje verf gebruiken, maar zouden als ze worden gerestaureerd erg mooi zijn. In veel kapitalistische landen is er sprake van een kleine rijke bovenklasse en een grote arme onderklasse. In Cuba ontbreekt de kleine rijke bovenklasse. 

Het verkeer

Het verkeer bestaat voornamelijk uit voetgangers. In Cuba worden geen auto's gemaakt en omdat ze ook bijna niet ingevoerd worden, is een auto redelijk zeldzaam. Cubanen verplaatsen zich dan ook voornamelijk te voet of met de bus. Op een bus moet vaak lang worden gewacht en de bussen zijn altijd overvol. De meeste bussen zijn vrachtwagens waarin banken zijn geplaatst. De auto's die er rijden zijn vaak Lada's of ze zijn van voor de revolutie (oude amerikaanse auto's). Alle auto's worden met veel zorg behandelt en Cubanen zijn meester in het repareren en herstellen van zaken. Alleen huurauto's of toeristenbusjes zijn nieuw. Als je als toerist op de weg rijdt, moet je er rekening mee houden, dat er weinig auto's rijden en dat niet iedereen daarom oplet. Rij dus niet te hard en passeer voetgangers met een ruime marge. Zelf heb ik geen ervaring met het autorijden in Cuba, ik heb mij altijd laten vervoeren per taxi. (1 km kost ca dfl1,=)

Prijsniveau en aanbod

Er is een amerikaanse boycot, dus het is enigszins onverwacht dat je als toerist overal in dollars moet betalen. Het prijsniveau ligt duidelijk lager dan in Nederland. Toen ik er was, was het standaard tarief 1 dollar. Een drankje kost een dollar, entreegeld een dollar enz. Rum is erg goedkoop in Cuba. Een rum-cola is bijna net zo duur als een gewone cola. Sigaren zijn ook een stuk goedkoper. Op straat worden vaak sigaren aangeboden, van wisselende kwaliteit. Mensen die in een sigarenfabriek werken nemen nog wel eens wat mee... Uiteraard zal de produktiemedewerker een slechtere kwaliteit mee kunnen nemen, dan bijvoorbeeld het hoofd van de kwaliteitscontrole die tevens partijlid is. Zelf heb ik voor collega's sigaren meegenomen van iemand waarmee onze gids ervaring had en deze sigaren waren goedkoper dan op het vliegveld en ze waren van goede kwaliteit.

In Santiago de Cuba zijn naast rum en sigaren ook goede muziekinstrumenten en houtsnijwerk te koop. Uiteraard kun je ook propagandamateriaal (boekjes e.d.) volop verkijgen.

Telefoneren vanuit Cuba is schreeuwend duur.  Toen ik er was, waren er nog geen internetcafe's.

Muziek

In Cuba hoor je vooral veel son en salsa en in tegenstelling tot andere Caraibische landen weinig merrengue. Cubanen zijn een muzikaal volk en soms hoor je op straat spontaan muziek. In Santiago de Cuba worden er op diverse plaatsen muziekuitvoeringen gegeven, met entreeprijzen van bijv. 1 dollar.

Het Weer

In Cuba  heerst een tropisch en vochtig klimaat.  Het is altijd warm in Cuba, de temperatuur varieert van zo'n 20 graden tot ver boven de 30. De regentijd begint in mei en duurt tot november. 

De temperatuur op dit moment is:


plaatje met de temperatuur in Havanna  plaatje met de temperatuur in Santiago de Cuba

Cubaanse ambassade in Nederland

Ambassade van Cuba,
Mauritskade 49,
2514 HG Den Haag.
Tel. 070 - 360 60 61
bron: www.minbuza.nl

Nederlandse ambassade in Cuba

Bezoekadres:
Calle 8, No 307
Entre 3ra y 5ta Ave Miramar
Havanna
Tel. 00-53-7-2042511
Fax 00-53-7-2042059
E-mail: hav@minbuza.nl
Open: maandag-vrijdag 08:00-16:00 (Kantoor)

Postadres:
Apartado 2282
Havana

Overige gegevens:
Ambassadeur: Mw. Drs. C. Minderhoud
Ambtsgebied: Cuba
Tijdsverschil (t.o.v. Nederland): -6
Paspoortuitgifte: Ja
Uitgifte NL-identiteitskaart: Nee

foto ambassade Havanna
bron: www.minbuza.nl

Cubaanse ambassade in BelgiŽ

RUE ROBERTS JONES / ROBERTS JONESSTRAAT, 77
1180 UCCLE
Tel:  02.343.00.20
Tel:  02.343.71.46
Fax: 02.344.96.61
E-mail: mision@embacuba.be
bron: www.diplomatie.be

Belgische ambassade in Cuba

Calle 8 nį 309/3ra y 5ta Ave. Miramar Playa C-Habana
Tel:      + (53) (7) 204.24.10
Tel:      + (53) (7) 204.25.61
Tel:      + (53) (7) 204.48.06
Fax:     + (53) (7) 204.13.18
GSM:   + (53) (7) 880.50.68
GSM:   + (53) (7) 880.50.87
GSM:   + (53) (7) 880.50.09
E-mail: Havana@diplobel.org
bron: www.diplomatie.be
 
     
Inhoud Pagina
Inleiding
Algemene informatie
Uiterlijk van de Cubaan
Volksaard
De toerist in Cuba
Stroomvoorziening
Fidel Castro
Het verkeer
Prijsniveau en aanbod
Muziek
Het Weer
Cubaanse ambassade in Nederland
Nederlandse ambassade in Cuba
Cubaanse ambassade in BelgiŽ
Belgische ambassade in Cuba
Klik op de pijl om naar de bovenkant van de pagina te gaan
Thema pagina's
Handige Cuba links
Foto's Santiago de Cuba
Foto's omgeving van Santiago de Cuba
Kaart van Cuba
Klik op de pijl om naar de bovenkant van de pagina te gaan
Valid HTML 4.01!